Zitziekte: wat is het en hoe voorkom je het?

12 Oktober 2018

Je hebt het vaak niet in de gaten, maar we zitten toch al snel 8 tot 11 uur per dag! Op het werk zitten veel mensen, dan thuis bij het avondeten, daarna lekker onderuit op de bank om vervolgens naar bed te gaan en de cyclus te herhalen de volgende dag. Al dat zitten heeft negatieve gevolgen voor het lichaam en hoe je je voelt. In de volksmond noemen we dit ook wel de ‘zitziekte’.

Wat doet de zitziekte met mijn lichaam?

Uit onderzoek is gebleken dat veel zitten de kans op ziektes zoals kanker vergroot. Daarbij zitten we vaak niet in de juiste houding wat de kans op lichamelijke klachten vergroot. Zit jij op dit moment eigenlijk wel in de juiste houding? Veel mensen zitten vooruit gebogen, hebben hun scherm niet op de juiste hoogte, zitten met een kromme rug of hebben hun benen over elkaar. Deze houding in combinatie met het vele zitten resulteert in lichamelijke klachten. Denk aan pijn aan je pols en ellenboog, nekklachten en zelfs rugklachten.

Hoe voorkom ik de zitziekte?

We geven je graag wat tips voor het voorkomen van de zitziekte.

  1. Haal eens koffie voor je collega’s of loop eens naar de printer (zet hem desnoods iets verder weg). Het is niet erg efficiënt werken, maar wel goed voor je gezondheid!
  2. Gebruik ergonomische hulpmiddelen om als je zit, op een gezondere manier te werken. Een polssteun is bijvoorbeeld goed voor de houding van je hand/pols en een voetensteun kan mensen met kortere benen helpen bij een gezondere houding.
  3. Veel mensen hebben hun computerscherm niet op de juiste hoogte staan. Daardoor moet men bijvoorbeeld omlaag kijken (vaak bij laptop gebruik het geval) of staat het scherm te ver van je af waardoor je voorover gaat leunen om de lettertjes op je scherm te lezen.
  4. Loop tijdens je pauze een ronde. Deze beweging onderbreekt het lange zitten.
  5. Gebruik een zit-sta bureau. Dat is een bureau die omhoog gezet kan worden waardoor je een staande houding aan kan nemen tijdens het werken.

Hulp nodig bij het voorkomen van de zitziekte?

Iedere werksituatie is natuurlijk anders. Dat vereist ook een andere aanpak en andere ergonomische hulpmiddelen zoals een goede bureaustoel. Wij geven graag een passend advies en kunnen zelfs ergonomische producten op proef sturen zodat je kan testen en ervaren wat het effect is. Laat ons je helpen bij het voorkomen van de zitziekte.

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties