Ergonomisch werken, 10 tips

Met onderstaande ergonomische tips vergroot je het comfort, de gezondheid en effectiviteit van je werkplek. Je leert ergonomisch werken! Heb je hier vragen over? Bel dan gerust met een van onze ergonomie adviseurs: 040 750 56 00.

1: Toetsenbord aan de rand van het bureau.

Leg je toetsenbord aan de rand van het bureau, naar je buik toe. Dit is echt de makkelijkste manier om heel veel klachten te voorkomen. Je zit dan namelijk rechtop en kan je schouders ontspannen. Om te zorgen dat je toetsenbord daar blijft liggen gebruik je een polssteun. Hierdoor duw je het toetsenbord niet meer (onderbewust) van je af. Ben je niet bekend met polssteunen dan raden wij aan het eerst op proef te proberen.

2: Zorg dat je een reden hebt om op te staan.

Zet de printer, de koffiemachine en de prullenbak nou eens niet op zitafstand maar op loopafstand van je vaste werkplek. Door ieder uur even op te staan voorkom je dat je spieren in een vaste houding blijven zitten. Mensen hebben niet altijd zelf de neiging om te gaan wandelen dus bedenk iets om dit te bewerkstelligen. Voer bijvoorbeeld afvalscheiding in voor de kantoortuin: één papierbak, één metaalbak, één plastic ect ect. Je hebt dan even een reden om de benen te strekken en doet nog wat goeds ook.

3: Zit rechtop in je bureaustoel.

Als je dan toch wat langer moet zitten, zorg dat je met je rug rechtop tegen de rugleuning van je stoel zit. Deze “actieve” werkhouding draagt op meerdere vlakken bij aan een gezonde ergonomische werkplek. Wanneer je niet met je voeten plat op de grond kan komen, schuif je vaak automatisch naar voren op het zitvlak van je stoel. Hierdoor zit je op het puntje van je stoel en komt er veel druk op de onderkant van de wervelkolom. Dit leidt tot rugklachten. Zet in dat geval je stoel en je bureau wat lager of wanneer dit niet kan, gebruik je een voetensteun. Zo kun je toch ergonomisch werken.

4: Zet de monitor recht voor je.

De plaats van je monitor is van grote invloed op de nekspieren. Zowel de hoogte als de links/rechts positionering zijn belangrijke elementen die bijdragen aan een ergonomische werkplek. Omhoog kijken is voor de nek factor 100 meer belastend dan naar beneden kijken. Als je zorgt dat de bovenkant van het scherm op dezelfde hoogte staat als je ogen en het scherm op armlengte van je afstaat is het ideaal. Voor de langere mensen is een monitorverhoger een goede oplossing.

Links/Rechts in plaats van recht voor je is heel erg ongezond. Je krijgt dan een onevenredige belasting in de nek die leidt (snel) tot klachten. Als je door omstandigheden (zoals baliewerk of klant aan tafel) niet anders kan kies dan voor een monitorarm zodat je in ieder geval de optie hebt om het scherm recht voor je te plaatsen.

5: Irritatie op de werkvloer voorkomen en bespreekbaar maken.

Sommige kantoorbanen hebben nu eenmaal deadlines, targets en piek en daluren. Dat levert stress op en dat is niet goed voor je werkhouding. Hier is niet zo heel veel aan te doen en het is niet heel erg zolang het niet een continue stresspiek teweegbrengt. Onderzoek wijst echter uit dat we ons ook vaak ergeren aan zaken op de werkplek die wel oplosbaar zijn, maar zelfs nog meer stress opleveren dan regulier werk gerelateerde stress.

Denk aan die collega die nooit koffie zet, die 32 x per dag een extra pauze lijkt te houden, die altijd net iets te laat komt of die altijd met zijn pen tegen de tafel tikt. De oplossing hiervoor is dat je even een heuveltje over moet: zeg er wat van en leg uit dat je er last van hebt. Lucht je hart en je zal zien dat de meeste “veroorzakers” niet doorhebben dat ze voor extra stress zorgen. Minder stress = minder gespanne houding = ergonomisch werken.

6: Muis verstandig.

Voor kantoorpersoneel geldt: Na je hoofdkussen is het product dat je het meeste aanraakt/gebruikt je computermuis. Daarbij komt nog dat we steeds meer muizen, des te meer reden om goed na te denken over je huidige muis. Wanneer een nieuwe pc wordt geleverd is de bijgeleverde muis meestal een standaard horizontale muis. Bij gebruik hiervan draai je de duim naar binnen toe en je elleboog naar buiten. Hierdoor is de hele arm onnodig gespannen.
Bij gebruik van een ergonomische muis is je arm veel beter in staat om te ontspannen. Ben je hier nog niet bekend mee: probeer dan een verticale muis uit en vraag je proefpakket aan.

7: Drink voldoende.

Door een verkeerde werkhouding knel je de bloedsomloop af: dit is een van de hoofdoorzaken van RSI gerelateerde klachten. Bij vochttekort wordt je lichaam nog lastiger om afvalstoffen weg te voeren. Begin dus de dag met een glas water naast je koffie of thee en doe dat in de middag gewoon nog een keer.

8: Neem de thuiswerkplek onder de loep.

Niet alleen je werkplek op kantoor moet goed ingericht zijn, ook de thuiswerkplek is van belang. En dat is niet zomaar je eigen verantwoordelijkheid. Als je meer dan twee uur per week thuis werkt, is je werkgever verantwoordelijk voor deze werkplek! Dus als je thuis nog even die offertes maakt en ’s avonds nog even een uurtje mailt op je laptop aan de keukentafel, dien je dat “gezond” te doen. Je zal dit moeten aankaarten bij je werkgever, er zijn meestal eenvoudige oplossingen beschikbaar om een thuiswerkplek gezond te maken. Bijvoorbeeld een laptopstandaard.

9: Vind een oplossing voor je papieren.

Ondanks een afname in het gebruik van papier op kantoor werkt de ruime meerderheid van de computergebruikers dagelijks met papier. De plaats waar het papier zich bevindt heeft grote invloed op met name je nekspieren. Leg je papier tussen het toetsenbord en je buik? Dat is dé plek waar ze niet moeten liggen. Je zit dan niet alleen voorover met je torso, je knikt ook nog eens de hele dag met je nek.
Iets beter is links of rechts van je toetsenbord (dat aan de rand van de tafel ligt!). Dit is relatief handig als je ook veel moet schrijven. Doe je dat niet dan is de beste plek echter op een schuin vlak tussen je monitor en je toetsenbord, op een documenthouder. Hierdoor hoeft je nek het minst te bewegen.

10: Neem klachten serieus.

Dit geldt zowel voor je eigen klachten als die van je collega’s. Merk je dat je pijn hebt in je vingers, of last van je nek na een dag werken? Zie je een collega zijn eigen schouder masseren? Maak het bespreekbaar! Je bent niet alleen belangrijk voor het bedrijf, als je de klachten negeert of bagatelliseert, loop je risico dat de klachten verergeren en niet meer verdwijnen.

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.