RSI-klachten

RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het instandhouden van RSI. 

Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI. Als je veel achter de computer werkt belast je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Deze spieren gaan pijn doen en je doorbloeding wordt slechter. Vooral in je handen en vingers is een goede doorbloeding belangrijk en deze worden zwaar belast door het typen en muizen.

Klachten

RSI (Repetitive Strain Injury) is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek, schouder, polsen en/of armen en handen. De klachten worden meestal veroorzaakt door herhalende bewegingen, een verkeerde houding en/of een langdurige statische houding. RSI is het gevolg van het uit balans zijn van de belasting en de belastbaarheid.

De term CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder) wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt. Dit is de Engelse afkorting voor klachten aan arm, nek en/of schouders. Artsen, fysiotherapeuten en andere beroepsgroepen die RSI-patiënten behandelen, hebben besloten de term RSI te vervangen door de term CANS. Op deze website wordt de term RSI gebruikt.

Klachtenverloop 

Vroeger werden RSI-klachten ingedeeld in drie pijnfasen, van beginnend via ernstig naar blijvend. De gezondheidsraad heeft echter vastgesteld dat RSI-klachten zich niet altijd op deze manier ontwikkelen. Als u RSI-klachten krijgt, belandt u niet automatisch in pijnfase ‘beginnend’. En als u in fase ‘blijvend’ bent wat betreft uw klachten, betekent dit niet automatisch dat het nooit meer goed komt. 

Wel moet u in de gaten houden dat het veel moeilijker is om van uw RSI-klachten af te komen als de klachten ernstiger zijn. RSI-klachten kunnen zich in verschillende gradaties op verschillende momenten voordoen. De eerste signalen waar u alert op moet zijn, zijn krampen en tintelingen. Hoe sneller u ingrijpt, hoe groter de kans op volledig herstel. 

RSI-klachten voorkomen

Door de juiste ergonomische hulpmiddelen te gebruiken kun je RSI-klachten voorkomen. Het gebruiken van een polssteun bij uw toetsenbord of een ergonomische muis is dan aan te raden.

RSI-klachten voorkomen