Ergonomique Wiki

Ionisatie

Algemene werking: Wat is ionisatie?

Een ionisator is een apparaat dat moleculen ioniseert, oftewel: op kleine deeltjes een elektrische lading aanbrengt. In de praktijk wordt met een ionisator een apparaat bedoeld dat bijvoorbeeld in huis gebruikt kan worden, en de filter in staat stelt de negatief geladen deeltjes uit de lucht te halen. De negatieve elektronen hechten zich aan zeer kleine deeltjes in de lucht waardoor deze negatief geladen worden en door het filter uit de lucht kunnen worden gehaald. 

In een kantooromgeving bevinden zich doorgaans tot wel 10 x minder ionen dan buiten, waardoor allerlei deeltjes langer blijven hangen in de lucht. Dit is niet alleen oncomfortabel (muffe en droge lucht) maar ook ongezond. Of het nu gaat om de huisstofmijt, pollen die hooikoorts veroorzaken, aerosolen of fijnstof, door het toevoegen van negatieve ionen worden al deze deeltjes veel beter uit de lucht gefilterd. De effectiviteit van de luchtreiniger waarin ook een ionisator is toegevoegd is vele malen groter.

Toepassing

Een luchtreiniger met ionisator wordt zeer aangeraden voor personen met hooikoorts en allergieën die verband houden met de luchtwegen. Hier gaat het ook om astma-achtige klachten met dien verstande dat er dan ook een HEPA filter in de luchtreiniger moet zitten. Deze is in de ErgoAir aanwezig.