Ergonomique Wiki

Pollen

Wat zijn pollen? 

Pollen zijn poederachtige substanties die in veel soorten plenten voorkomen, men praat ook wel over stuifmeel. De functie van pollen is het bestiven van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten van dezelfde soort kunnen groeien, het is een onderdeel van de voortplantingscyclus bij planten. Pollen komen voor in twee verschillende soorten: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. De lichte variant zorgt voor klachten die we onder de noemer hooikoorts kunnen scharen. 

Deze lichte pollen worden door de wind meegevoerd en kunnen behoorlijke afstanden afleggen. Slechts een fractie van de door de plant afgescheiden pollen komt daadwerkelijk op de goede plaats aan, waardoor vaak zeer grote hoeveelheden pollen worden afgegeven. De plant vehoogt hiermee de kans op een succesvol nageslacht. 

Pollenallergie: Hooikoorts

Pollenallergie is hooikoorts. Er treedt dan in het lichaam een allergische reactie op na contact met het stuifmeel dat vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel is dus afkomstig van planten, grassen en bomen. Als dit in contact komt met het ademhalingsaparaat of de slijmvliezen van bijvoorbeeld de ogen ontstaan lichte tot zware klachten. Bij de ene persoon worden alleen de ogen wat droger, terwijl bij iemand anders het dagelijkse leven zwaar wordt beïnvloed. Ook is het zo dat er veel verschillende soorten pollen zijn, waarbij iemand voor een soort zeer allergisch is en voor een andere soort het niet eens merkt dat de pollen in de lucht zitten. Een hooikoorts-patiënt weet vaan wanneer de pollen die de allergie veroorzaken in de lucht zitten en herkent ook de plant of het gewas waar de pollen vandaan komen.

Het hooikoortsseizoen kan al vroeg in het jaar beginnen. De Els is een boom die voor de eerste klachten zorgt en de bloei kan al in februari beginnen, terwijl bijvoorbeeld het kruid Bijvoet voor zeer veel pollen zorgt in September. 

Hooikoorts en ventilatie

Het probleem bij hooikoorts en ventilatie is dat bij gesloten ramen binnen veel minder pollen zijn, maar er dan dus niet altijd geventileerd wordt. Pollen zijn zo klein dat een hor niets tegenhoudt. Een luchtbehandelingssysteem lost dit deels op, is echter niet overal te plaasten en is een flinke investering. Tevens is de ventilatieverdeling over een ruimte niet altijd optimaal.

Om in een ruimte toch te ventileren en niet last te krijgen van pollen van buiten filtert een luchtreiniger de lucht waardoor de pollen in de luchtreiniger achterblijven. Hooikoortsklachten zullen verminderen.

Meer over pollen en hooikoorts