Nekklachten

Heb je last van je nek? De oorzaak van nekpijn/nekklachten vindt vaak haar oorsprong in de schouders. Wanneer je hoofd gedurende langere tijd een onnatuurlijke houding aanneemt, loop je kans om er een pijnlijke nek aan over te houden. Een onnatuurlijke houding wil zeggen naar voren gebogen met je oren voor de schouderlijn. Deze pijn is zeer storend omdat je de nekspieren vrijwel de hele dag gebruikt bij allerlei verschillende bewegingen.

Bij nekpijn die is ontstaan door beeldschermwerk maakt Ergonomique onderscheid tussen laptopgebruikers en desktopgebruikers. Tablets en in mindere mate smartphones kunnen ook tot nekklachten leiden. Ergonomique adviseert deze producten zo weinig mogelijk te gebruiken op de werkplek.

Laptopwerk

Laptops en nekpijn gaan helaas vaak hand in hand. Sinds de enorme toename van laptopgebruikers is de laptop een van de weinige producten die door de wet beeldschermwerk specifiek wordt genoemd en dat is maar goed ook:

Nekklachten door laptops, tablets en smartphones

Het toenemende gebruik van laptops, tablets en smartphones zorgt voor nieuwe risico’s. Steeds vaker geven bedrijven hun medewerkers een laptop in plaats van een vaste computer. Laptops zijn echter vooral gebouwd op gemakkelijk vervoer maar niet voor langdurig gebruik. Werken met een laptop zonder accessoires moet na 2 uur afgewisseld worden met ander werk of een pauze omdat werken met een werkplek waarbij toetsenbord en beeldscherm aan elkaar vast zitten niet langer dan 2 uur per dag gedaan mag worden. Vooral het aaneengesloten gebruik wordt hierbij gezien als risico, waardoor daarnaast geadviseerd wordt niet langer dan 1 uur ononderbroken met een laptop zonder accessoires te werken. Werk je toch langer? Dan krijg je last van je nek.

Wanneer iemand te veel met de laptop werkt bevindt het hoofd zich vaak in een onnatuurlijke houding en dat voel je in je nek. Er komt te veel druk op de C6-7 wervels (dit zijn de meest uitstekende wervels aan de onderkant van de nek). Dit is niet goed en kan leiden tot een breed scala aan vervelende klachten zoals spierpijn, slijtage, zenuwpijn en nekhernia.

De in de wet genoemde accessoires zijn weer te verdelen in twee groepen: Dockingstations en mobiele oplossingen. Dockingstations zijn een prima oplossing voor de vaste werkplek. De laptop wordt ingeplugd en met externe muis, toetsenbord en beeldscherm kan iemand gezond werken. Nadeel is dat de mobiele functie van een laptop verdwijnt, je zit vast aan de werkplek met het dockingstation. Deze oplossing is te verkrijgen via de IT leverancier.

De mobiele oplossingen levert Ergonomique wel. De laptopstandaard is een lichtgewichtoplossing voor laptops. De laptop wordt in de standaard geplaatst en zo kan de nek weer een natuurlijke houding aannemen. Hierbij moeten wel een externe (ergonomische) muis en toetsenbord gebruikt worden. In een handomdraai creëer je van een ongezonde laptop werkplek een gezonde desktop werkplek. De laptopstandaard is natuurlijk ook eerst op proef uit te testen.

Desktopwerkplek

Wanneer je nekpijn hebt dat waarschijnlijk komt door verkeerd computergebruik kan de oorzaak liggen in de verkeerde plaatsing van het toetsenbord en de muis. Wanneer deze te ver weg van de rand van de tafel liggen zit je met je torso naar voren en met de kin omhoog naar het scherm. Dit legt veel druk op de C6 en C7 wervel waardoor (flinke) nekpijn kan ontstaan. Ergonomique levert polssteunen die er voor zorgen dat je rechtop blijft zitten achter de computer. Door het gebruik van een goede polssteun zal je merken dat je rechtop zit en dat de nekklachten verdwijnen.

Een tweede oorzaak bij nekpijn kan liggen in verkeerd gebruik van documenten. Dan gaat het met name om de plaats waar de documenten liggen. Kort door de bocht is er maar een goede plaats: tussen het toetsenbord en het scherm, op een schuin vlak. Andere plaatsing leidt tot een verkeerde werkhouding. De ErgoCopy Lift is een ideale oplossing voor documenten. Documenten plaats je eenvoudig op de documenthouder. De monitor staat op de monitorverhoger. De documenthouder duwt het toetsenbord meer naar je toe, hierdoor ga je automatisch rechtop zitten.

Een laatste probleem is de plaatsing van het scherm. De monitor dient altijd recht voor je te staan/hangen. Probeer altijd te voorkomen dat je schuin naar het scherm kijkt. Hierdoor is de nek de hele dag gedraaid en kun je ernstige klachten krijgen. Plaats in dit geval de monitor recht voor je, een monitorarm kan hierbij helpen.

Neem gerust even contact met ons op. Wij hebben ruime ervaring in het bieden van een goede oplossing. Maak gebruik van een kosteloze proefplaatsing om eerst te proberen of het bevalt.

Pijn in de nek

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.