Schouderklachten

Beeldschermwerk is belastend voor de schouders. De monnikskapspier (trapezius) zorgt voor het optillen en stabiliseren van de schouder. Voldoende aanvoer van energiestoffen en afvoer van afvalstoffen is noodzakelijk voor het goed functioneren van deze spier. Als je de spieren aanspant, perst het bloed eruit door de druk die de bloedvaten ondervinden. Wanneer de spieren zich ontspannen, vervalt de druk op de bloedvaten zodat deze zich weer openen. Daarom is een regelmatige afwisseling van aanspannen en ontspannen goed voor de doorbloeding van de spieren.

Het statisch belasten van de schouders verhindert een goede doorbloeding. Als je met opgetrokken schouders werkt is er geen ‘spierpompwerking’. Afvalstoffen blijven achter. De pijn die dit kan veroorzaken zorgt er weer voor dat u de spieren aanspant. En zo is de cirkel rond. Deze situatie staat bekend als “verzuring” van de spieren en is één van de meest voorkomende oorzaken van RSI. Daarom is het belangrijk om een werkhouding met ontspannen schouders aan te nemen.

Oplossingen voor schouderklachten

Wanneer met name de schouder/arm waarmee je de muis bedient pijn veroorzaakt kan een ergonomische muis een goede oplossing zijn. Bij een reguliere muis draai je de onderarm naar je toe (voor rechtshandigen linksom) waardoor je elleboog naar buiten wordt gedrukt. Hierdoor spannen de schouderspieren zich continu aan. Bij een verticale muis staat de hand met de duim omhoog en kan de arm ontspannen naast het lichaam hangen. Ergonomique levert verschillende verticale muizen. Om erachter te komen welke muis het beste bij je past adviseren wij een gratis proefplaatsing van onze verticale muizen aan te vragen. Zo kun je alle modellen testen en krijg je een goede indruk en kun je bepalen welke muis het beste bij je past.

Ook de plaats van het toetsenbord en de muis zijn van invloed op de schouders. Liggen deze wat verder van je af, dan leun je met je hele bovenlichaam naar voren en komt er druk op de schouderspieren. Deze houding is ook niet goed voor je nekspieren en polsen. Gebruik een polssteun: deze dwingt je rechtop te zitten en zorgt ervoor dat je met ontspannen schouders kan werken. Ergonomique levert de beste en meest comfortabele ergonomische polssteunen in diverse maten. Wij adviseren een proefplaatsing aan te vragen van verschillende modellen zodat je zelf kan bepalen of het werken met een polssteun prettig is en zo ja, welk model het beste bij jouw manier van werken past.

Armleuningen tegen schouderklachten

Tot slot nog onze ervaringen wat betreft armleuningen. Er gaan diverse theorieën rond over armleuningen. Wij spreken dagelijks honderden mensen en onze visie is dat als je met armleuningen werkt, deze in ieder geval niet te hoog moeten staan omdat je dan altijd met gespannen schouders werkt. Het is dan als het ware alsof je continu je schouders optilt. Hier zijn ergonomen het wel over eens. Waar de meningen over verschillen is het überhaupt plaatsen van armleuningen. De laatste jaren wordt steeds vaker geadviseerd om de armleuningen helemaal weg te halen omdat ze alleen maar negatieve effecten hebben. De armen hoeven immers helemaal niet ondersteund te worden bij de elleboog. Hier is ook zeker wat voor te zeggen.

Ons advies: probeer het uit! Heb je klachten en twijfel je over de armleuningen. Zet ze dan wat lager of haal ze een paar weken weg. Je lichaam kan heel goed aangeven of iets fijn is of niet.

Pijn in de schouder

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.