Rugklachten

Als je rugklachten hebt kan dat veel verschillende oorzaken. Ergonomique richt zich op klachten die ontstaan door een verkeerde werkhouding bij zittend werk. Rugklachten die hierdoor ontstaan hebben vaak een zogenaamde sluipende werking. De pijn neem geleidelijk toe en is anders dan bij een val of een verkeerde beweging niet direct hevig. Om de oorzaak te achterhalen kunnen we rugklachten door zittend werk indelen in 3 categorieën: Voeten niet op de grond,  hoogte monitor/documentenverkeer en voorover gebogen zitten.

Voeten niet op de grond

Als je recht op de bureaustoel zit met je rug tegen de rugleuning kan het zijn dat je met de voeten niet op grond komt. Je bungelt dan met je voeten boven de grond. Dit is niet comfortabel dus je compenseert dan door meer op het puntje van de stoel te gaan zitten. Dit kan tot vervelende rugklachten leiden.

Je kunt dit op twee manieren oplossen. Als eerste kun je de stoel lager zetten zodat je wel met de voeten plat op de grond komt. Hierdoor zal ook het werkblad van de tafel omlaag moeten. Dat moet wel mogelijk zijn en heeft als nadeel dat het er niet altijd prettig uitziet, zeker in een ruimte met meerdere bureaus. Een tweede oplossing is het plaatsen van een goede voetensteun. Hierdoor kun je het bureau op de gewenste hoogte laten en optimaal gebruik maken van de bureaustoel. Ergonomique levert voetensteunen die aan de DIN-normen voldoen. Wij raden aan om de voetensteun eerst op proef aan te vragen. Je zult merken dat de rugklachten minder worden als je met de voetensteun rechtop in je stoel zit.

Hoogte monitor/documentenverkeer

Langere mensen hebben vaak rugklachten doordat de monitor niet goed is ingesteld. De bovenkant van de monitor dient op ooghoogte te zijn als je rechtop zit en recht vooruit kijkt. Als je vervolgens je arm recht vooruit steekt moeten je vingertoppen net het scherm kunnen aanraken. Om dit te realiseren kun je een monitorstandaart of een monitorarm plaatsen.

Een monitorstandaart heeft als voordeel dat deze eenvoudig te plaatsen is. Daarnaast wordt het vaak gecombineerd met een ingebouwde documenthouder. Dit is van belang omdat de beste plaats voor documenten een schuin vlak is tussen het toetsenbord en de onderkant van het scherm.

Monitorarmen zijn er in diverse soorten en maten en uitermate geschikt voor een clear-desk-policy. Ook kunnen aan een monitorarm meerdere schermen worden bevestigd. Monitorarmen zijn instelbaar en een duurzame oplossing. Het is wel wat meer werk om te installeren. Ook is niet ieder bureau of iedere bureauopstelling geschikt voor een monitorarm. Neem altijd even contact met ons op zodat wij je kunnen adviseren.

Voorover gebogen zitten

Rugklachten kunnen ook ontstaan doordat je bij het computergebruik teveel naar voren leunt met het bovenlichaam. Hierdoor kijk je omhoog naar scherm en komt er veel druk op de nekwervels en de bovenrug. Het is van belang dat je rechtop zit. Een oplossing hiervoor is een polssteun. Door gebruik te maken van een polssteun word je automatisch gedwongen rechtop te zitten.

Voorkom rugklachten door een proefplaatsing

Iedere werkplek is anders en iedere rug is anders. Om er achter te komen wat de beste oplossing is kun je het beste een proefplaatsing aanvragen. Zo kun je op je eigen werkplek uittesten of een product bijdraagt aan gezondheid en comfort. Zelf aanvragen is heel gemakkelijk en kan hier. Ons even bellen kan natuurlijk ook, wij spreken dagelijks honderden mensen met diverse klachten en kunnen advies geven over ergonomisch werken. Een proefplaatsing is kosteloos. Wij sturen het op onze kosten op en halen het na de proef ook op onze kosten weer op. Je betaalt dus alleen als een product goed bevalt en je er mee wil blijven werken.

Pijn in de rug

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.