5 RSI en muisarm oefeningen om klachten te voorkomen

7 Juni 2019

Wij krijgen wel eens de vraag of je ook oefeningen kan doen om RSI klachten en een muisarm te voorkomen. En dan het liefst oefeningen die je gewoon op of rond je werkplek kan doen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden. Bijkomend voordeel van het doen van oefeningen is dat je meteen ook even een korte pauze neemt. Daarom geven we je de onderstaande oefeningen in willekeurige volgorde.

1. RSI oefeningen voor je vingers: Vingerstrekken

Duur van de oefening: 3 minuten
Steek je arm recht vooruit, maak een vuist en beweeg deze iets naar je toe. Je kijkt nu dus naar de bovenkant van je hand. Begin met uw pink, steek deze uit. Masseer zachtjes elke vinger (één voor één) van de basis naar de punt van de vinger. Houd de punt van elke vinger vast en beweeg deze naar uzelf toe voor een zachte strekking (forceer niet!). Houd elke vinger ongeveer 10 seconden lang vast. Als je de RSI oefening gedaan hebt van de pink tot je duim, wissel dan van kant en herhaal de oefening.

2. Stretchen maar! De polsstretch met één arm

Duur van de oefening: 1 a 2 minuten
Steek je rechterarm gestrekt voor je uit, met de handpalm naar het plafond gericht (alsof iemand je iets geeft). Houd je schouder naar beneden en ontspannen. Pak het puntje van alle vier de vingers met je linkerhand en strek ze naar de vloer toe. Houd 30 seconden tot een minuut lang vast en laat los. Herhaal dit met uw linkerhand. Op deze manier stretch je de spieren in je vingers wat voor ontspanning zorgt en daarmee RSI klachten voorkomt.

3. RSI pols oefening: Polsrollen

Duur van de oefening: 2 minuten
Breng je vingers in je handpalmen om met elke hand een vuist te maken, de duim als laatste eromheen dus niet in de vingers geklemd. Rol je polsen ongeveer 10 keer met de klok mee en vervolgens 10 keer tegen de klok in.

4. Vingerpols-schouderstretch

Duur van de oefening: 3 minuten
Vouw je vingers in elkaar en strek je armen voor je uit met je handpalmen van je af gericht. Concentreer je op het verlengen van je binnenste ellebogen terwijl je je schouders ingedrukt houdt. Houd deze positie ongeveer 20 seconden vast en reik dan over je hoofd, met de vingers nog steeds ineengestrengeld, met de handpalmen naar de hemel gericht. Trek uw armen naar achteren terwijl u uw schouders naar beneden drukt. Houd uw kernspieren bezig om te voorkomen dat uw ribben naar voren bewegen. Je voelt dit waarschijnlijk meer in uw schouders en het kan behoorlijk intens zijn. Vergeet niet om te ademen! Doe elke rek twee keer gedurende 20 tot 30 seconden.

5. RSI schouder oefening: de Schouderrol

Duur van de oefening: 3 minuten
Leg je linkerhand op je rechterschouder. Maak nu met je schouder een rollende beweging, als je van opzij zou kijken met de klok mee 10 x en vervolgens 10 x tegen de klok in. Herhaal vervolgens met je linkerschouder.

Een paar RSI oefeningen per week

Als je een paar keer per week deze oefeningen kan uitvoeren ben je al goed bezig om een muisarm te voorkomen. Je kunt naast deze oefeningen natuurlijk ook je werkplek aanpassen met ergonomische hulpmiddelen. Denk hierbij aan polssteunenergonomische muizen of voetensteunen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan gerust contact met ons op. Onze ergonomie adviseurs denken graag met je mee over de beste oplossing voor elke werkplek.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties