De rekensom: Ziekteverzuim

25 Mei 2018

In 2017 werd door onderzoek vastgesteld dat 11% van het verzuim wordt veroorzaakt door RSI. RSI is een verzamelnaam voor lichamelijke klachten door zittend werk, die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellenbogen, polsen, handen en vingers. Met deze informatie kunnen we een rekensom maken.

Het algemene ziektepercentage ligt in Nederland op 4,2% (CBS). Dat betekent dat iemand die full-time werkt van de pakweg 250 werkdagen in het jaar er 11 niet aanwezig is. Van deze 11 dagen zijn er dus 11% * 11 dagen is 1,21 dag gerelateerd aan RSI.

Wat “kost” een ziekte dag?

Laten we eens naar de kosten kijken. Het CBS becijferde dat een gemiddelde Nederlandse werknemer € 33,10 per uur kost aan arbeidskosten. Voor de computergebruiker ligt dit iets hoger maar laten we met € 33,10 rekenen. Een werkdag van 8 uur levert dus een kostenpost op van 8 * € 33,10 = € 264,80. Dan zijn we er nog lang niet. We gaan er namelijk van uit dat een werknemer ook nog wat opbrengt bovenop de eigen arbeidskosten. Dat klopt in de meeste gevallen (gelukkig!). In Nederland wordt gerekend met gemiddelde kosten van 350 € per werkdag van 8 uur.  Als een werknemer een dag ziek is kost dat de werkgever dus gemiddeld  € 350,-!

Dan is de som compleet: iemand mist dus 1,21 dag per jaar à € 350,- en kost dus € 423,50 per jaar vanwege RSI klachten. Let wel, de gemiddelde werknemer dus!

Kosten en baten

Stel, na een proefplaatsing van Ergonomique wordt slechts 20% van de RSI gevallen opgelost/voorkomen. Dat is een zeer laag percentage maar laten we even verder rekenen. Per jaar bespaar je dan 20% * € 423,50 = € 87,40. Wij geven 5 jaar garantie dus laten we zeggen dat een product geen seconde langer meegaat dan 5 jaar. Dan kun je dus per werknemer voor 5 x € 87,40 = € 423,50 investeren in ergonomische hulpmiddelen en dan speel je kiet.  

Proefplaatsing

En dan nog kun je behoorlijk wat extra zekerheid inbouwen. Als je onze producten eerst uittest weet je zeker dat het goed bevalt, je kunt dan dus heel gericht investeren. De opbrengt is dan nog veel hoger dan in bovenstaand rekenvoorbeeld. Vraag hier een proefpakket aan of neem contact met ons op.

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties