Werkplek inrichten? Vergeet de invloed van licht niet!

12 Januari 2015

Ergonomische werkplekken zijn belangrijk voor de gezondheid van u en uw collega’s. Niet alleen ergonomische producten zoals een polssteun of voetensteun dragen bij aan een goede en prettige werkhouding, ook het licht op kantoor is belangrijk. Goede lichtval is noodzakelijk voor de gezondheid en te weinig licht op de werkplek betekent minder productiviteit!

Voorkom vermoeidheid, branderige ogen en hoofdpijn

Licht heeft enorme invloed op ons lichaam. Zo heeft licht invloed op onze biologische klok, de hormonenhuishouding en op onze stofwisseling. Daarnaast maakt ons lichaam door licht extra vitaminen aan. Deze effecten zijn niet direct zichtbaar bij een persoon. Wat wel zichtbaar wordt, is dat collega’s sneller vermoeid raken. Dit komt doordat de ogen extra inspanningen moeten doen om iets goed te kunnen lezen. Branderige ogen door een te fel verlicht computerscherm of symptomen als hoofdpijn, concentratieproblemen en spanning in de schouders en nek.

Voldoende licht is zo geregeld

Door voldoende daglicht op kantoren kunnen een groot aantal van deze symptomen gereduceerd worden. Indien er te weinig daglicht is, vul dit dan aan met kunstlicht. Er moet alleen niet teveel licht nagebootst worden, omdat dit reflecteert op beeldschermen, bureaubladen en op papier.

De 4 tips voor een goede lichtinval op kantoor

  1. Ga met collega’s een blokje om tijdens de pauze. Hier worden mensen energieker van, minder vermoeid en ze slapen ook beter.
  2. De hoeveelheid licht is voor ieder persoon anders. Geef daarom collega’s de mogelijkheid om het licht individueel te kunnen regelen.
  3. In de zomer is meestal veel zon en dus veel lichtinval, zorg als bedrijf voor zonneschermen zodat er niet teveel licht binnenvalt op de kantoren.
  4. Zorg ervoor dat werkplekken die dicht bij het raam zijn, haaks op het raam staan.

Fijne werkdag!

 

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties