Overbelaste ogen kunnen diverse klachten veroorzaken

3 November 2014

De ogen van mensen met een kantoorbaan hebben het zwaar vandaag de dag. Onder werktijd verwerken ze een groot deel van de werkdag digitale informatie van beeldschermen. Daarnaast kijken mensen in hun vrije tijd veel tv en hebben ze een smartphone en een tablet. Visuele vermoeidheid ligt dan op de loer.

Van alle informatie die u verwerkt, komt zo'n 80% via uw ogen binnen. De komst van computers, tablets, navigatiesystemen, mobiele telefoons en andere gadgets met een beeldscherm heeft ervoor gezorgd dat de ogen van de gemiddelde werknemer eenvoudig overbelast raken. Deze overbelasting kan leiden tot zogenoemde visuele vermoeidheid. Gelukkig raken vermoeide ogen in principe niet beschadigd, maar overbelasting kan wel degelijk negatieve gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren van werknemers.

Hoofdpijn en concentratieproblemen

Veelvoorkomende klachten bij visuele vermoeidheid zijn hoofdpijn, concentratieproblemen en jeukende, branderige en droge ogen. Iedere werknemer die regelmatig met een computer werkt, loopt risico op dergelijke overbelasting. De kans op klachten is echter het grootst bij werknemers van veertig jaar en ouder. Na het veertigste levensjaar gaat de kwaliteit van de ogen namelijk achteruit. Doordat de elasticiteit van de ooglens vermindert, neemt ook het vermogen af om de ogen op korte afstand scherp te stellen. Hierdoor wordt het scherp zien op het beeldscherm lastiger. Vaak hebben mensen niet door dat hun oogklachten veroorzaakt worden door intensief beeldschermgebruik.

Maatregelen tegen visuele vermoeidheid

U kunt de nodige maatregelen nemen om de kans op klachten bij werknemers te verminderen. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat werknemers zich bewust worden van de hoeveelheid digitale prikkels in de omgeving. Het moet gebruikelijk worden om af en toe pauze te nemen bij veelvuldig gebruik van digitale schermen. Daarnaast zijn de afstand tot het scherm, het klimaat op kantoor en de hoeveelheid licht belangrijk. Er zijn ook brillenglazen die de klachten van visuele vermoeidheid kunnen verminderen.

Heeft u vragen over wat de perfecte afstand tot het scherm is en of uw werkplek ergonomisch ingericht is? Neem contact op met één van onze ergonomische adviseurs. Wij helpen u graag!

Met dank aan: HR Rendement

 

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties