RSI, hoe benaderen ze dat eigenlijk in de landen om ons heen?

27 Juni 2018

Ergonomique is 21 jaar geleden, in 1997, begonnen in Nederland. Vrij snel werd Vlaanderen toegevoegd (2000). Duitsland volgde als eerste land waar een andere taal werd gesproken in 2002. Het Verenigd Koninkrijk kwam er bij in 2006, Oostenrijk in 2010, Wallonië en Luxemburg in 2012 en Frankrijk in 2013.

Nederlands: Repetative Strain Injury (RSI)

In deze landen werken veel mensen de hele dag achter de computer. De klachten die ontstaan zijn vergelijkbaar, alleen worden ze heel anders benoemd. Dat zie je terug in de benaming van RSI. RSI staat voor Repetative Strain Injury, oftewel letsel ontstaan door repeterende bewegingen. In het Verenigd Koninkrijk is deze term net als in Nederland volop in gebruik. Vanuit de ARBO wordt weliswaar een verwoede poging gedaan om CANS een kans te geven maar deze term (Complaints of Arms, Neck and Schoulders) slaat nog niet echt aan. Het is wat ons betreft ook te vaag, laat het nou maar gewoon RSI.

Frans: Troubles musculo-squelettiques (TMS)

Waar in het Engels en Nederlands de term RSI wordt gebruikt, zien we in het Frans de term TMS: Troubles musculo-squelettiques. Dat is vrij (slecht) vertaald een musculoskeletale aandoening. Blijkbaar had met behoefte aan een term die alles, maar dan ook alles, omvat. De overheden proberen ook hier de term CANS te introduceren, met nog minder succes dan bij ons.

Duits: Kreislauf Problemen

In het Duits is het misschien nog wel vreemder: RSI is niet te vertalen in het Duits. Onze Duitse collega’s hebben het daar over Kreislauf Problemen als ze het over een klacht hebben die wij in Nederland een muisarm of RSI noemen. Kreislauf is (hier) bloedsomloop en als je er iets langer over nadenkt is het niet helemaal vreemd. Bij zittend kantoorwerk, waarbij je arbeid verricht in een stationaire houding, ontstaan RSI-klachten door afknellen van de bloedsomloop. Afvalstoffen hopen zich op in de gewrichten en dat leidt tot ontstekingen.

Ergonomique probeert met al haar producten een betere houding (met betere Kreislauf!) te creëren. Iemand die rechtop zit, met het beeldscherm op goede afstand en hoogte, het toetsenbord en de ergonomische muis dicht bij je, heeft minder kans op klachten. Of je het nu RSI, CANS, TMS of Kreislauf Problemen noemt.

Heeft u een vraag?

Onze ergonomie experts helpen u graag. Vul uw gegevens in en wij bellen u terug.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties