Hydratatie: hoeveel, en wat, kan ik het beste drinken op mijn werk?

5 April 2019

In alle 10-tips-tegen-RSI-lijstjes staat het: Drink voldoende water. Maar wat wordt er nu precies bedoeld? En waarom eigenlijk? Het korte advies “drink voldoende water” dekt voor een gedeelte de lading als het gaat om bepaalde aspecten van RSI-gerelateerde klachten. Het is daarnaast ook nog erg vaag en laat ook niet echt duidelijk of je die voldoende hoeveelheid water náást je 2 liter koffie moet drinken of is koffie juist een prima alternatief? We proberen het kort en bondig voor je uit te leggen.

Waarom heeft je lichaam water nodig?

Ons lichaam bestaat voor rond de 70% uit water. We verliezen gedurende de dag een gedeelte van het water door bijvoorbeeld zweet, urine en ademhalen. Dit verlies wordt opgevangen door water in te nemen. Vanuit de darmen wordt het water vervolgens via de bloedbaan verdeeld op de plaatsen waar het nodig is.

Ons lichaam gebruikt het water voor diverse taken. Zo is het een essentieel onderdeel van de temperatuurbeheersing, is het een bouwsteen voor nieuwe cellen, transporteert het voedingsstoffen naar de spieren en nog veel meer. Kortom: het is erg belangrijk dat je voldoende water in je lichaam hebt!

Hoeveel water  heb je nodig?

Op zoek naar een beter antwoord dan “voldoende” of “twee liter” kunnen we zeggen dat in een gewone kantooromgeving met een enigszins constante temperatuur een mensenlichaam 0,03 * Lichaamsgewicht aan water per dag nodig heeft. Iemand van 100 kg moet dus 3 liter water drinken. Iemand van 60 kg moet 1,8 liter water drinken. Let op, dit is per DAG en dus niet alleen voor de tijd die je op je werk bent. Daarbij geldt ook nog dat je lichaam geen auto is, die je kan voltanken en leeg rijden… die 2,4 liter voor iemand van 80 kg moet wel een beetje verdeeld worden over de dag.

Vanzelfsprekend drink je in de zomer veel meer dan in de winter. Op kantoor vallen de temperatuurverschillen echter meestal nogal mee, vandaar dat we hier toch over constante waarden spreken.

Alleen water drinken?

Nee hoor, er zijn voldoende gezonde alternatieven voor water. Hierbij kun je denken aan koffie en thee, water met een smaakje en de wat minder gezonde alternatieven zoals koolzuurhoudende frisdranken. Er zijn nogal wat verschillende meningen over dit onderwerp, wij houden het advies van het voedingscentrum aan: Koffie en thee staan in de schijf van 5, mits ongezoet en niet meer dan 3 kopjes per dag vanwege de cafeïne-norm.

RSI en een tekort aan vocht

RSI klachten komen niet door vochttekort. Wel leidt vochttekort tot verslechtering van een (opkomende) klacht én helpt voldoende vocht bij een genezingsproces. Dat laatste wel gecombineerd met het aanpakken van de oorzaak van de klacht. In alle gevallen helpt een gezonde  hydratatie met het afvoeren van afvalstoffen. Deze hopen zich dan minder snel op in de gewrichten en je vermindert dan de kans op klachten.

Als je met enige regelmaat een kort pauzemoment in wil lasten kan dat prima gecombineerd worden met een glas water (of koffie, thee, sap ect.). Zorg dat je altijd een flesje, kop of glas bij de hand hebt en loop dan even naar de kraan of de waterkoker. Je geeft je lichaam zo de kans om weer even te “activeren” en je hebt gelijk weer iets te drinken.

Plaats een reactie

Reacties op dit bericht

Er zijn nog geen reacties